Izmjeri i postavi

Odaberi svoju tapetu

Odabir dizajna tapete za vaše mališane zabavan je i nadahnjujući proces koji će brzo pretvoriti svaku sobu u razigrano okruženje. Da biste odabrali odgovarajući dizajn i prikladnu veličinu tapete, važno je slijediti nekoliko osnovnih koraka kako biste izvukli maksimum iz nje. Krenimo redom...

Odaberi zid

Prvi korak jest da odaberete zid za svoju novu tapetu. Idealno, odaberite onaj zid na koji pada dovoljno svjetla i koji se nalazi se u prvom planu sobe. Na taj način, tapeta će se najbolje istaknuti. Također, obratite pažnju na svoj namještaj, pod i okolne predmete (vrata/prozore/...) i pokušajte uskladiti elemente prostora s novim dizajnom tapeta. Na primjer - zasigurno će izgledati sjajno ako odaberete dizajn tapeta s tirkiznim tonovima ako već imate slične tirkizne predmete u sobi. Iako ovo nije opće pravilo, uvijek je dobro obratiti pažnju na cijelokupan prostor, a ne samo na jedan zid prilikom odabira dizajna.

Mural ili uzorak?

Mural tapete su sastavljene od pojedinačne slike koja se prema veličini mora uskladiti sa vašim zidom. Mural je odličan izbor ako ste već odlučili gdje želite zaljepiti tapetu te imate priliku izmjeriti svoj zid. Pravilni zidovi bez mnogo prepreka odličan su izbor za mural tapete s obzirom da će motiv sa tapete doći do izražaja.

Tapeta sa motivom uzorka sastavljena je od ponavljajućeg uzorka koji je prikladan za razne veličine zidova s obzirom da se kontinuirano ponavlja u svim smjerovima. Zaobilaziti prepreke poput radiatora, prozora, vrata ili polica sa takvom vrstom tapete ne predstavlja izazov.

Izmjera zida

Izmjera prostora odnosno zida ključna je za odabir ispravnih dimenzija tapete.

Za Mural tapete

Izmjerite širinu i visinu zida. Nakon što su te mjere spremne, odaberite Mural tapetu i odaberite najbližu dostupnu dimenziju koja će odgovarati vašim mjerenjima. Uvijek odaberite prvu veću dimenziju.

Na primjer, izmjerili ste zid širine 288 cm i visine 230 cm. Pretpostavimo da je najbliža raspoloživa dimenzija 300 x 250 cm. Odaberete nju kako bi bili sigurni da će dimenzija biti dostatna za pokrivanje cijelokupne površine zida. Ukoliko pri tome ostane viškova, oni se obrežu prilikom postavljanja. Ukoliko nema najsličnije vašoj predložene dimenzije, prilikom kupnje odaberite onu koja je najbliža vašoj te u napomenu napišite vaše točne dimenzije. U tom slučaju tapeta će se dati izraditi po vašim dimenzijama.

Za tapete sa ponavljajućim uzorkom:

Izmjerite širinu i visinu zida i dodajte nekoliko centimetara za sigurnost (minimalno 5 cm ukupno). Nakon što su te mjere spremne, izračunajte ukupnu površinu zida (u kvadratnim metrima) i dodajte najmanje 10% kao dodatak na površinu. Nakon što izračunate konačnu površinu, odaberite najbližu raspoloživu dimenziju."

Na primjer, izmjerili ste zid širine 288 cm i visine 230 cm. Dodajte nekoliko cm tim dimenzijama za sigurnost (minimalno 5 cm ukupno) i na kraju ćete dobiti ukupno 293 x 235 cm. 293 cm pomnoženo s 235 cm iznosi 68.855 cm, odnosno 6.886 m2 (podijelite 68.855 s 10.000). Dakle, naš zid ima površinu od 6.886 m2, te dodatno moramo uračunati i 10% kao dodatak (radi završnog obrezivanja). To znači da trebamo pomnožiti 6.886 sa 1.1 (što je povećanje od 10%) i kako bi dospjeli do iznosa od 7.57 m2 ukupne potrebne površine tapete. Budući da je najbliža raspoloživa količina 8 m2, to je ona koja je vama potrebna.

Pakiranje i postavljanje

Tapete se pakiraju u kartonskim rolama bez ljepila za tapete. Da biste dovršili postavljanje, potrebno je je nabaviti tapetno ljepilo. Tapete se postavljaju kao trake koje se uz prethodni nanos tapetnog ljepila postavljaju na zid, jednu uz drugu, te se naknadno obrezuju ukoliko je potrebno. Prilikom postavljanja, nužno je sljediti upute proizvođača ljepila te uputa za postavljanje tapeta koje su priložene.